1.juunil toimus kella 8.30-15.00ni praktikumi esimene päev. Selle päeva veetsime Tervishoiu Kõrgkoolis, kus tutvusime: steriilimisviisidega mikrobioloogias ja toidu säilitamisviisidega, kehakoostise ning teiste tervisenäitajate mõõtmisega. Tegelesime peale lõunat mikrobioloogiliste külvidega ning lisaks sellele kuulasime loengut- „Energiatasakaal“ – tarbitu ja kulutatu tasakaal.
Praktika sellel päeval oli üsna huvitav, kuid olin osade asjadega varem kokkupuutunud. Nimelt kehakoostise ja tervisenäitajate mõõtmisega spordiarsti juures. Sellest päevast võtan kaasa teadmised, kuidas teha ise jogurtit, külvi teadmised mikrobioloogiast ning kuidas pöörata tähelepanu oma kehalistelenäitajatele. Edaspidi püüan tänu loengule mõista, kas ma tahan süüa isu tõttu või hoopiski näljatundest.
Ma arvan, et meist igaüks peaks kindalsti olema teadlik oma kehaliste näitajate poole pealt, sest tervist me osta tagasi ei saa. Võibolla mikrobioloogiliste külvidega ei peaks olema kursis igaüks, kuid minu teada oli see päeva üks huvitavaimaid tegevusi.
Minu ootused vastasid praktikumile täielikult. Ootasin päeva kus õppida midagi uut ning teadmiste ja oskuste poolest oli see päev seda toetav täielikult.
Paar huvitavat asja:
Kaks inimest võivad välja näha täpselt samamoodi, kuid tervisenäitajad hoopis erinevad, alustades kasvõi rasvaprotsendist.
Mikrobioloogilistel külvidel on steriilsus väga oluline nagu ka meditsiinis üldiselt.
Mõned mõisted:
BMI- kehamassiindeks ehk body mass index
SYS- süstoolne vererõhk ehk kõrgeim või ülemine vererõhk
DIA- diastoolne vererõhk ehk madalaim või alumine vererõhk
2.juunil oli praktikum koolis Tatjana Oologa, kus tutvusime eetika, põetuse ja sidumisega.
Eetika loengut olime me minu teada varem juba saanud, kõik oli tuttav. Muidugi ma võin ka eksida, sest olen varem sellise asjaga Kodutütarde organisatsioonis kokku puutunud. See päev oli suhteliselt kordamine minu varasematele teadmistele, kuid ma ei ütleks, et see päev oli mõtetu. Alati on hea ja tore asju korrata. See aitab asju kinnistada ning ka endale paremini kindlustada neid lihasmällu.
Huvitaval kombel on õenduse post see koht kuhu kogunevad erinevad inimesed ning seal on tihti lärmirikas.
Peale pausi jätkasime põletustega. Vaatasime erinevaid põletusi. Sain endale põletuse kohta uue mõiste, mis on nimelt mikroos. Nägin esmakordselt põletuse ulatuse tabelit. Olin sellest kuulnud, kuid põhjalikumalt teadlik sellest polnud. Uue teadmisena tuli ka naha paksuse erinevus, kus kuni 3aastasel lapsel on 1mm ja 20+ on naha paksuseks 3mm. Peale lõunat tegelesime sidumisega ning tutvusime kirurgiliste vahenditega. Hiljem rääkisime ka ravimitest, nende manustamisest ja ravimite reaktsioonidest. Ma teadsin juba varasemalt, et ravimite säilitamiseks on erinevad temperatuurid ning ravimid tuleb viia apteeki kui kuupäev on läbi, sest nad kuuluvad ohtlike jäätmete hulka.
Mõisted:
Positiivne kapilaarreaktsioon- tähendab, et verevarustus on korras
Negatiivne kapilaarreaktsioon- tähendab, et verevarustus ei toimi seal ilusti
Oraalne ravim- keelealusi manustatav ravim
Peroaalne ravim- suukaudne manustatav ravim
Rektaalne ravim- kui manustamine pole võimalik ning käib pärasoolde
3.juuni olime Tervishoiu Kõrgkoolis taas ja alustasime loenguga- jogurt kui “supertoit”. Ühes supertoidus võiks olla: vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante, kiudaineid, rasvu, valke ja süsivesikuid. Selline söök on toitaineterikas. Lahkasime jogurti koostist ehk siis rääkisime üle selle, mida me enda tehtud jogurti sisse panime. Varasemalt teadsin, et piimasuhkur on teisisõnu laktoos. Piimavalk on organismile väga vajalik kuna on täisväärtuslik toiduvalk ning jogurti enda rasvasisaldus sõltub otseselt toorme rasvasusest. Sain teada, et kui sa oled vegan siis on soovitatav juurde süüa B12 vitamiine. Jogurti ainuleseks puuduseks on kiudainete puudus, kuid neid saab sinna ise lisada! Peale loengut saime oma jogurtit maitsestada moosiga.
Moosise joguritaga võtsime vastu uue loengu, mis rääkis maskidest. Maskide kohapealt olin ma suhteliselt teadlik tänu koroonale, kuid oli ka uut infot. Respiraatoritega seoses räägiti meile üks lugu, kus kohvi joojad nakatusid tänu resperaatori vahetamisele,kuid need kes olid päev otsa ühe maskiga, neil ei pruukinud kokkupuudet sellisel määral ollagi. Peale seda käisime koolimajas lõunal. Kui lõuna läbi sai läksime välja oma jogurtist söödud energiat kulutama. Enamus läbisid distantsi alla 20 minuti ning sealt tuli ilusti välja mitmeid erinevusi energia kulutamisel. Peale seda suundusime laboriruumi rääkima toiduohutusest ning vaatasime meie külvid üle. Lõpetuseks tegime kokkuvõtted ning suundusime igaüks oma koju.
Mõisted:
Streptokokkid-toodavad põhiliselt mitmesuguseid happeid
Bulgaaria kepikesed-toodavad maitse- ja aroomühendeid
Leutsiin-lihase kasvu vallandaja (päevas 10g, iga toidukorraga 2,5g)
Kommentaarid
Postita kommentaar